Piekarnik posiadał wbudowany termometr, pomocny w utrzymaniu właściwych temperatur w czasie pieczenia. Maksymalne zużycie gazu dobrze wyregulowanej nowoczesnej kuchenki wynosi od 350 do 470 litrów na godzinę, zależnie od modelu, z możliwością zużycia do 50 litrów na godzinę. Doświadczenia wykazały, że cm² dna naczynia sprawnie absorbuje ciepło 1 litra gazu na godzinę. Kuchnia gazowa, wykonane profesjonalnie, o solidnej konstrukcji, które w krótki stosunkowo czasie stała się urządzeniem powszechnego użytku. Kuchnia gazowa jest darem Pani Marii Robowskiej z Warszawy i stanowi interesujący eksponat muzealny.
Kuchnia gazowa czteropalnikowa typu HG 201 z lat 40-tych XX wieku
KUCHNIA WOLNOSTOJĄCA - czteropalnikowa z podgrzewaczem naczyń i potraw oraz piekarnikiem, jest wyposażona w palniki systemu oszczędnościowe, typu "JUNKER & Ruh" z dyszą regulacyjną i zużywający minimalną ilość gazu. Konstrukcja piekarnika z rozwiązaniem odprowadzenia spalin gazowych na zewnątrz.
Dane techniczne
Produkcja: | Niemcy |
---|---|
Wytwórca: | WD COSSEBAUDE VEB Härmegeräteuerk Dresden (produkcji niemieckiej) |
Czas powstania: | lata 40 - XX wieku |
Rodzaj: | czteropalnikowa z podgrzewaczem i piekarnikiem |
Materiał, technika: | Konstrukcja żeliwna z blachą stalową (emaliowana - beżowa) |
Wymiary: | 84 x 50 x 57,5 cm. |
Foto: Mariusz Pulkowski ® email: mariusz.pulkowski@poczta.fm